Pomidory są jednym z ulubionych warzyw Polaków. Bogate w związki o właściwościach odżywczych są dobrym źródłem przeciwutleniaczy - likopenu, karotenoidów czy związków fenolowych. W swoim składzie mają również sporo witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Badania pokazują, że nieodpowiedni styl życia oraz nieprawidłowy sposób odżywiania wpływają na przebieg kliniczny w łuszczycy w postaci zaostrzenia zmian i wydłużenia procesu terapeutycznego.
Badania na temat diety w łuszczycy pokazują, że prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w leczeniu przewlekłych dermatoz. Uwzględnienie odpowiednich produktów, według zaleceń dietetycznych, może mieć zbawienny wpływ na poprawę stanu naszej skóry.
Jednym z czynników sprzyjających ustępowaniu objawów łuszczycy w ciąży jest m.in. wzrost stężenia hormonów (w tym estrogenu). Na przebieg zapalenia w łuszczycy wpływają także hormony płciowe mające działanie immunosupresyjne.
Zmiany w łuszczycy skóry twarzy mogą być bardzo rozległe i przechodzić poza linię owłosienia na skórę czoła, a nawet karku. Towarzyszyć im może również nadmierne złuszczanie a także trudny do opanowania świąd.
Metotreksat to środek immunosupresyjny będący syntetycznym analogiem kwasu foliowego. Stosujemy go w leczeniu umiarkowanej i ciężkiej postaci łuszczycy, szczególnie łuszczycy stawowej i erytrodermii łuszczycowej.