Suplementacja w leczeniu łuszczycy

2021-04-27
Suplementacja w leczeniu łuszczycy

Suplementacja diety w łuszczycy to inaczej uzupełnianie niedoborów składników odżywczych, których brakuje w naszej codziennej diecie. Osoby zmagające się z łuszczycą są częściej narażone na braki mikro i makroelementów, które uznawane są przez lekarzy za niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Określenie “dieta” kojarzy nam się głównie z odchudzaniem, liczeniem kalorii i kontrolowaniem wartości energetycznych spożywanych posiłków. Zapominamy o tym, że za tym wyrażeniem kryje się prawidłowe żywienie, które polega m.in. na przyjmowaniu składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia.

Jak ważna jest odpowiednia suplementacja przy łuszczycy?

Łuszczyca to przewlekła choroba skóry, która objawia się charakterystycznymi wykwitami o barwie ciemnobrunatnej. Mogą być one zlokalizowane w każdym miejscu na skórze naszego ciała - na stopach, dłoniach, skórze głowy czy nawet tułowia. Niektóre wykwity pokryte są dodatkowo zgrubiałą, srebrzystą łuską, która jest wyraźnie uwypuklona. Skóra może swędzieć, łuszczyć się i piec. Bywa zaczerwieniona, podrażniona i wrażliwa na dotyk.

Chociaż suplementacja diety w łuszczycy nie zastąpi indywidualnie dobranego leczenia, może je wspomóc. Odpowiednio dobrane witaminy i składniki mineralne wykazują efekt odżywczy wspomagający prowadzoną terapię łuszczycową. Jest to szczególnie zalecane u wszystkich osób mających problemy z przyswajaniem składników odżywczych np. osób starszych lub stosujących diety z ograniczeniami (np. diety eliminacyjne).

Suplementacja diety w łuszczycy jest wskazana u pacjentów z występującym niedoborem składników mineralnych i witamin w swojej codziennej diecie. Może to dotyczyć osób z łuszczycą, które stosują diety niskoenergetyczne, których celem jest zrzucenie nadprogramowych kilogramów.

Szczególną uwagę na prawidłową suplementację powinny poświęcić osoby z łuszczycą, które dodatkowo zmagają się z nietolerancją laktozy. Przyjmuje się, że 20-40 proc. całej populacji ma trudności z przyswajaniem cukru mlecznego, co objawia się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Osoby te powinny zwiększyć suplementację wapniem, którego niedobór jest charakterystyczny dla zaburzeń metabolicznych czy zaburzeń odżywiania.

Jakie witaminy stosować przy łuszczycy?

Jakie suplementy należy stosować przy łuszczycy - to pytanie, które powraca do dermatologów jak bumerang. Najczęściej zalecaną witaminą do suplementacji jest witamina D ze względu na jej powszechne niedobory, szczególnie w okresie jesienno-zimowym przy ograniczonym dostępie do naturalnych promieni słonecznych. Eksperci zalecają aby osoby dorosłe w wieku 19-65 lat przyjmowały profilaktycznie witaminę D w dawce 800-2000 j.m./dobę. W przypadku osób z łuszczycą dawka ta może wynosić nawet 800-4000 j.m/dobę, czyli dwa razy więcej.

Niedobory witaminy D mogą prowadzić do zaburzeń równowagi immunologicznej, w tym rozwoju i zaostrzenia chorób o ich podłożu. Zaliczamy do nich np. łuszczycę, która uznawana jest za schorzenie wynikające z zaburzonej pracy układu odpornościowego. Witamina D pomaga złagodzić przebieg łuszczycy a także wydłużyć jej czas remisji. Wpływa również na poprawę stanu i jakości naskórka. Warto zaznaczyć, że witaminę D pozyskujemy tylko w 20% ze źródeł pokarmowych, w pozostałej części z ekspozycji na słońce.

Choć mleko kobyle to nie jest witamina, w jego składzie znajdują się witaminy, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W mleku klaczy występuje witamina A, B1, B2, B12, C i E:

  • witamina A - reguluje proces namnażania i różnicowania naskórka, zapobiega także jego nadmiernemu rogowaceniu.
  • witaminy z grupy B - łagodzą stany zapalne i hamują powstawanie nowych wykwitów.
  • witamina C - ujednolica koloryt, zmniejsza zaczerwienienia i przebarwienia.
  • witamina E - poprawia nawilżenie i odżywienie każdej suchej, zmęczonej i szorstkiej skórze.

Mimo tego, że mleko kobyle nie jest tak bogate w wapń i magnez jak mleko owcze, wprowadzając je do swojej diety na pewno poprawi się bilans tych pierwiastków w naszym organizmie. Jest to szczególnie cenne u osób z łuszczycą i nietolerancją laktozy mogących mieć problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu wapnia.

Łuszczyca a witamina D3

Witamina D3, zwana również cholekalcyferolem, to pochodna witaminy D odpowiadająca za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w naszym organizmie. Jej naturalne źródło znajduje się w wątrobie, żółtku jaj oraz rybach (np. tranie).

Odpowiednia ekspozycja naszej skóry na słońce może w pełni pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę D. Przyjmuje się, że już w trakcie 30 min. naświetlania całego ciała syntezowane jest od 10 tys. do 20 tys. IU witaminy D.

W naszej szerokości geograficznej najbardziej efektywna synteza skórna zachodzi w okresie od maja do września między godz. 10.00 a 15.00. Niestety, stosowanie filtrów słonecznych, nawet o niskich czynnikach np. SPF 8 redukuje niemal całkowicie syntezę skórną (aż o 95%!). Filtry słoneczne są niezbędne w profilaktyce nowotworowej - zapobiegają rozwojowi nowotworów skóry, opóźniają procesy starzenia oraz hamują powstawanie zaburzeń pigmentacyjnych. Sprawia to, że najbardziej efektywną formą suplementacji witaminy D3 jest jej stosowanie doustne w postaci bezpiecznych i skutecznych preparatów farmakologicznych np. kapsułek lub kropelek.

Łuszczyca, podobnie jak inne choroby o podłożu dermatologicznym, może wywoływać niedobór witaminy D. Mówimy wtedy, że choroba jest jednym z czynników powodujących, że w naszym organizmie występują braki witaminy D. Jej skutki widzimy nie tylko w bólach kostno-mięśniowych, problemem ze szkliwem zębów czy zaburzeniach w mineralizacji kości, ale również po stanie naszego naskórka. Skóra staje się szorstka, pękająca i wrażliwa na dotyk.

Sprawdź, jakie suplementy diety na łuszczycę znajdziesz w naszym sklepie!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel