Suplementacja diety w łuszczycy

2020-11-24
Suplementacja diety w łuszczycy

Łuszczyca to przewlekła, nawracająca zapalna choroba skóry o nie do końca znanej etiologii. Dotyka ona średnio ok. 2 proc. całej populacji na świecie. Charakteryzuje się powstawaniem na skórze czerwonobrunatnych wykwitów pokrytych srebrzystą łuską, którym towarzyszy nadmierna proliferacja.

Obecnie uważa się, że jednym z czynników predysponujących do jej uaktywnienia są uwarunkowania genetyczne. Dotyczy to przede wszystkim łuszczycy typu I, czyli tzw. łuszczycy młodzieńczej. U części pacjentów wpływ na zaostrzanie się zmian skórnych mają czynniki środowiskowe wpływające na wydłużenie czasu terapeutycznego oraz na zwiększenie wysiewu. Do jednych z takich czynników zaliczamy nieprawidłowe żywienie polegające na niedostarczeniu organizmu potrzebnych składników pokarmowych.

Suplementacja diety w łuszczycy ma na celu uzupełnienie niedoborów składników odżywczych co jest szczególnie ważne w dietach eliminacyjnych czy redukcyjnych, które często stosowane są przez pacjentów z problemami dermatologicznymi. Diety restrykcyjne, polegające na spadku masy ciała, są trudne do zbilansowania. Wymagają one od pacjenta sporej wiedzy i konsekwencji aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników bez ich spożywania konkretnych produktów.

Podpowiadamy, jakie suplementy diety należy stosować w łuszczycy aby dostarczyć organizmowi odpowiednie witaminy, składniki mineralne i inne substancje odżywcze.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Naukowcy podkreślają, że u osób z łuszczycą dochodzi do zaburzeń przemian nienasyconych kwasów tłuszczowych czego wynikiem jest nie tylko sucha, łuszcząca się skóra ale także jej rogowacenie, w tym obniżona zawartość ceramidów i lipidów.

Podstawą diety u osób z łuszczycą są wielonienasycone kwasy tłuszczowe zaliczane do grupy lipidów dostarczanych z pożywieniem. Należą one do rodziny kwasów omega-3 i omega-6. Cechuje ich duże działanie przeciwzapalne przyczyniające się do zmniejszania stresu oksydacyjnego - uszkodzenia wszystkich składników komórki.

Produkty z przemian kwasów omega-3 odgrywają znaczną rolę w redukcji stanu zapalnego oraz poprawy funkcjonowania skóry zabezpieczając ją przed nadmierną utratą wody i uszkodzeniami. Do grupy kwasów omega-3 zaliczamy:

  • kwas α-linolenowy (ALA),
  • kwas eikozapentaenowy (EPA),
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Z kolei kwasy omega-6 wpływają na ogólne polepszenie kondycji skóry, poprawiając jej stan nawilżenia chroniąc ją przed podrażnieniami. Do rodziny kwasów omega-6 należą:

  • kwas linolowy (LA),
  • kwas arachidonowy (AA).

Dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są zarówno ryby, owoce morza jak i algi. Znajdziemy je także w olejach roślinnych np. oleju lniany, rzepakowym czy sojowym.

Suplementacja witaminą D

Powszechnie uważa się, że główną rolą witaminy D jest zachowanie odpowiedniego wzrostu budowy i mineralizacji kości. Coraz częściej mówi się jednak o jej dobroczynnym wpływie na odporność oraz na stan naskórka. Badania pokazują, że regularne spożycie witaminy D ma wpływ na zachowanie odpowiedniej proliferacji naskórka oraz na stymulację apoptozy komórek naszego organizmu.

Witamina D to jedna z witamin, którą można naturalnie suplementować. Poprzez naturalne suplementowanie rozumiemy dostarczanie jej do organizmu w wyniku naświetlania promieniami słonecznymi. Dane z piśmiennictwa pokazują, że średnio w 80 - 90 proc. syntezujemy ją w skórze z udziałem promieni UVB, czyli podczas regularnego przebywania na świeżym powietrzu.

Ze względu na nasz klimat, nie jesteśmy w stanie dostarczać organizmowi niezbędnej witaminy D narażając się na jej niedobory. Jest to szczególnie odczuwalne dla osób z łuszczycą, u których brak witaminy D widać w postaci zaostrzenia się zmian skórnych.

Pacjenci z łuszczycą powinni suplementować witaminę D w postaci 2000 j/m dziennie. Mając na uwadze, że jej źródło występowania w produktach spożywczych jest ubogie, należy codzienną dietę wzbogać o różnego rodzaju preparaty farmaceutyczne czyli suplementy. Zawierają one zazwyczaj pochodne hydroksylowane witaminy D3, które są bezpieczne do spożycia. Pamiętając o tym, że witaminy D nie da się przedawkować.

Dieta lekkostrawna w okresie zaostrzania stanu zapalnego

Wielu dietetyków poleca osobom z łuszczycą aby w okresie zaostrzania się stanu zapalnego przechodzili na tzw. dietę lekkostrawną. Uwzględnia ona głównie spożycie warzyw i owoców przy jednoczesnym ograniczeniu podaży tłuszczów zwierzęcych. Celem tego jest zmniejszenie spożycia kwasu arachidonowego, który w nadmiarze może powodować poważne stany zapalne skóry prowadząc do utraty jej nawilżenia i jędrności.

Zaletą diety lekkostrawnej w łuszczycy jest wyeliminowanie z diety prozapalnych leukotrienów znajdujących się w produktach zwierzęcych. W codziennym jadłospisie uwzględniamy:

  • duże ilości roślin strączkowych,
  • kasz i zbóż,
  • warzyw (z wyłączeniem warzyw psiankowatych(,
  • owoców,
  • orzechów,
  • grzybów.

Tym samym pacjenci z łuszczycą przyjmują mniej kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, co wpływa nie tylko na zmniejszenie stanu zapalnego ale również pomaga w walce z nadwagą i otyłością. Dieta lekkostrawna może prowadzić do złagodzenia objawów towarzyszących łuszczycy oraz do redukcji masy ciała.

Łuszczyca a dieta odchudzająca

Wielu pacjentów z łuszczycą zmaga się również z otyłością. Dietetycy współpracujący z osobami z przewlekłymi chorobami skóry podkreślają, że dla wielu z nich ważne jest przestrzeganie diet uwzględniających odpowiednie spożycie kalorii. Jedną z diet odchudzających zalecanych dla wszystkich zmagających się z dermatozami i otyłością są diety niskoenergetyczne.

Rola diet niskoenergetycznych polega na zmniejszeniu liczby spożywanych kalorii ograniczając przy tym rodzaj dostarczanych produktów. Podobnie, jak w przypadku diet lekkostrawnych przy dietach odchudzających ważne jest ograniczenie - a nawet wyeliminowanie - ze swojego jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego mogących mieć właściwości prozapalne.

W dietach niskoenergetycznych, zwanych również niskolaroczynymi, ograniczamy zazwyczaj spożycie tłuszczów i węglowodanów. Ma to nie tylko za zadanie zmniejszenie masy ciała, ale także złagodzenie objawów chorobowych. Badania na temat związku otyłości z łuszczycą wykazały, że diety redukcyjne mają zbawienny wpływ na poprawę stanu skóry oraz skrócenie czasu terapii. Spadek wagi wpływał znacząco na złagodzenie przebiegu choroby oraz na polepszenie odpowiedzi terapeutycznej.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel